Рока България подкрепя здравнообразователната програма БЪРЗИ ГЕРОИ 112 в Шумен

28.04.2023 г.
В община Шумен стартира здравно образователна програма, която ще обучава деца и техните семейства как да разпознаят симптомите на задаващ се инсулт и как да действат, за да спасят човешки живот.

БЪРЗИ ГЕРОИ 112 ще обхване 2500 семейства в общината. В обучението се включват 41 детски градини и училища. Здравното обучение се провежда в рамките на учебната програма на децата от техните учители, по специално изработени за целта учебници. Програмата е разработена от световен екип невролози, психолози и детски преподаватели и по времето на нейната реализация децата, по забавен, лек и интерактивен начин, се запознават с основните симптоми на инсулт и правилната реакция в случай, че някой техен близък попадне в спешна ситуация.  Освен всяко дете, неговите 2-ма родители и 4-ма баби и дядовци получават животоспасяващи уроци и така чрез всяко едно дете знанията ще се предават на още поне 6 души в обществото.

Рока България АД, част от глобалната Група ROCA, с готовност подкрепи инициативата в община Шумен. Именно в тази община, в гр. Каспичан, компанията е изградила една от най-модерните фабрики за производство на изделия за баня от санитарен порцелан и участва активно в инициативите на местната общност.

А за важността на инициативата БЪРЗИ ГЕРОИ 112 фактите говорят сами по себе си:
Според последната статистика на Световната Организация по инсулт, 1 от всеки 4-ма възрастни ще получи инсулт през живота си.

България е на първо място в света по заболеваемост и смъртност от инсулт. Той е първата причина за инвалидизация и смърт в страната ни. През 2022 година с инсулт са приети в болници 45 000 българи, от тях 5500 са завършили фатално, а при огромен процент от оцелелите има трайни увреждания до живот. Тенденцията е към ръст на случаите - с около 2000 повече всяка година.

„Оказва се, че само усилията на медицинската общност не са достатъчни. Затова нашата битка е пациентите ни да получат възможността за своя златен час, защото той може да ги спаси. Хората трябва да знаят, че бабите и дядовците на децата могат да бъдат спасени и инсултът е лечим само ако се реагира бързо и правилно!“ - споделя по темата д-р Ивайло Петров, невролог и председател на Постоянната комисия „Здравеопазване и социална политика“ към Общински съвет Шумен.

Инициативата е на Фондация „Сърце до Сърце за България“. За да бъде осъществена и да достигне до абсолютно всички семейства на деца от 6 до 9 години, програмата е подкрепена от Община Шумен, фирмите “Алкомет” АД, “Херти” АД, “Теси” ООД, „Фикосота” ООД, „Рока България” АД, „Автомагистрали – Черно море“ АД, ЦСМП, „МБАЛ- ШУМЕН“ АД, ОДМВР ШУМЕН и РУО Шумен.

В България програмата „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ стартира през 2021 година. Безценна е подкрепата на Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, Българското дружество по неврология и Българско дружество по инсулт.

До сега в нея са участвали 230 училища и детски градини, над 750 учители са станали посланици на каузата и са обучени повече от 6000 деца.
 
Повече за инициативата може да научите на:
www.fastheroes.com